FAQ

Deze lijst met veelgestelde vragen geldt voor elk programma en de site. Soms zijn er onderdelen die slechts voor één programma gelden. Deze vindt u dan in het helpbestand onder het kopje "Ondersteuning en FAQ".

Wat houdt de licentie in? Ik begrijp er niets van.

De licentie geeft aan wat je wel en niet mag doen met mijn software. Bij al mijn software geldt dat je het niet mag bewerken. Dit houdt in dat je dus geen wijzigingen mag aanbrengen. Ook staat er dat het gratis is (freeware). Dit betekent dat je nooit iets hoeft te betalen, mits je je aan de andere licentie-onderdelen houdt. Wat er nog meer staat is dat je het niet mag verspreiden. Je mag het dus bijvoorbeeld niet doorverkopen, gebruiken in je eigen software of publiceren op je website zonder mijn toestemming. Wat hieronder ook valt is dat je het voor elk ander commerciëel doeleinde gebruikt. Als laatste puntje: ik ben nooit aansprakelijk voor welke schade dan ook door het gebruik van mijn software. Een gedetailleerdere licentie vindt u hier.


De software start niet op. Hoe kan dit?

Dit komt waarschijnlijk omdat je geen .NET Framework 2.0, 3.0 of 3.5 hebt geïnstalleerd. Deze is voor alle software een vereiste! Het wordt aanbevolen om .NET Framework 3.5 met SP1 te installeren.


Hoe installeer ik een programma? / Hoe maak ik een programma klaar voor gebruik?

Voordat het programma gebruikt kan worden moet het eerst geïnstalleerd worden. Start de installatie door het te downloaden of door (als u het al gedownload hebt) erop te dubbelklikken en dan te kiezen voor uitvoeren/doorgaan/toestaan.

  1. U ziet een introductietekst op het scherm. Klik op Volgende...
  2. U ziet een scherm met een licentieovereenkomst. Hiermee geeft u aan dat u het programma niet zult verspreiden of bewerken. Selecteer "Ik accepteer de licentieovereenkomst" door op het bolletje ervoor te klikken en klik vervolgens op volgende
  3. Er wordt aan u gevraagd waar het programma geïnstalleerd moet worden. U kunt deze map veranderen, maar meestal is het het beste om het zo te laten staan. Klik hierna op volgende.
  4. Nu komt er een scherm met betrekking op de snelkoppelingen in het menu start. U kunt weer de map kiezen waar deze komen, of u kunt het selectievakje "geen menu Start map maken" aanklikken (waardoor er dus geen map in menu Start komt). Klik op volgende.
  5. Hier kunt u aangeven of u extra snelkoppelingen op het bureaublad of in de 'snel starten' werkbalk wilt maken. U kunt dit aanzetten door op het vierkantje voor de tekst te klikken. Wilt u dit niet, dan kunt u het zo laten staan. Klik op volgende.
  6. U ziet een samenvatting van wat u heeft aangegeven. Klik op Installeren.
  7. Het programma wordt nu op uw computer geïnstalleerd... Een ogenblikje geduld. Dit zal maximaal één minuut duren.
  8. Als de installatie is voltooid ziet u een scherm waarin wordt gezegd dat het installeren is gelukt. U kunt ervoor kiezen of u het programma meteen wilt starten (door het vinkje voor "Start + programmanaam" te laten staan) of dat u de installatie gewoon wilt afsluiten (door het vinkje uit te zetten). Klik op voltooien... Het programma is nu geïnstalleerd en is gereed voor gebruik. Mocht u willen weten hoe het programma werkt, dan zit er altijd een helpbestand bijgesloten.

Hoe verwijder ik een programma?

De simpelste manier is door te klikken op Start - Programma's - SanderSoft - [programmanaam] - Verwijder [programmanaam]. Klik op OK, wacht even en klik weer op OK. Het programma is nu verwijderd. Meer verwijdermethodes kunt u lezen in het helpbestand van het programma - informatie vooraf - verwijderen.


Waar kan ik downloaden?

In het 'vierkant' bovenaan de pagina, waarin ook het logo staat. Daar staat een link 'Downloaden!'. Bij de open source programma's staat deze link vlak onder de beschrijving van het programma.


Waarom zijn de downloads in zipbestanden verpakt?

De host die ik gebruik (Freehostia) ondersteund geen directe downloads van uitvoerbare bestanden. Noodgedwongen moet ik de bestanden dus in een zipbestand verpakken.


Kan ik nog oude versies downloaden?

Niet direct vanaf de site. Maar u kunt dit wel via het contactformulier aanvragen. Ik bewaar namelijk op mijn computer van elke versie die ooit is uitgekomen het installatiebestand.


De site/een programma wordt niet goed weergeven. Hoe kan dit?

Bij de meeste moderne browsers wordt de site gewoon goed weergeven. Er zijn echter ook enkele browsers die de site niet goed weergeven. Dit zijn Dillo 0.8.x, ELinks 0.11.x, W3M 0.5.x of eerdere versies van deze browsers. Ook de zeer verouderde Internet Explorer 6 toont de site niet goed.
Wanneer u uw kleurinstellingen op minder dan 16 bits heeft ingesteld worden zowel programma's als de website niet goed weergegeven.


"A required module 'MSLS31.DLL' could not be found" tijdens de installatie

Als je het programmaatje WordPad niet geïnstalleerd hebt, en ook geen vervangende programma's die RTF bestanden kunnen openen, kan deze melding verschijnen aan het begin van de installatie. Klik hier op OK. De installatie gaat gewoon verder! Alleen de licentie zal er misschien raar uitzien. Echter staat deze ook op de site, dus er is geen reden om te zeggen dat je hem niet kon lezen.


In het programma overlappen vele velden elkaar

Dit is een bekende fout van het .NET Framework 2.0. Als je het eerste servicepack hiervan hebt geïnstalleerd heeft u hier geen last van. Kunt u dit niet installeren (Windows 98 en Me), dan zit er niets anders op dan het programmaatje te herstarten.


Waarom moet ik eerst alle programma's / bestanden van SanderSoft afsluiten voor het installeren of verwijderen?

Als programma's of bestanden in gebruik zijn kan het installatie- of verwijderprogramma deze niet aanpassen of verwijderen. Om de wijzigingen toch door te kunnen voeren zal het vragen om de computer opnieuw op te starten. Tijdens dit opnieuw opstarten worden de vooraf in gebruik zijnde bestanden aangepast of verwijderd. Om te voorkomen dat u de computer opnieuw op moet starten moet u het programma en alle bijbehorende bestanden vooraf sluiten.